Tabu – ord

Capac skrev på et tidspunkt at en politiker løj og at det var underligt at folk talte udenom.

Nu har vi igen en politiker, Lene Espersen, som har sagt noget, der ikke var i overensstemmelse med sandheden. Hun protesterer mod at have talt usandt men siger, at hun har svaret på noget andet, end hun blev spurgt om.

Jeg har konstateret at dagens nyhedsudsendelser på DR og Informations artikler om samme undgår ordet løgn. Det er et tabu-ord (eller taboo-ord). I pæne hjem får man at vide, at pæne mennesker ikke siger, at andre lyver, man siger at de taler usandt.

Jeg ved ikke hvorfor det forholder sig sådan.

Kommentarer til brug af ordet “løgn” er velkomne selv om jeg i spøg har sagt at denne weblog er garanteret læserfri.

Advertisements

8 comments

 1. Ordet “løgn” gemmer man vel til det ultimative.
  Hvis man undgår ordet, har man stadig dette ord som det kraftigste krudt i bøssen, hvis det en dag skulle blive nødvendigt.
  Måske ligger der også noget jura gemt i, at netop “løgn” ikke er blevet total-devalueret endnu.

  I den anden ende af skalaen er ordet “elsker” efter min mening devalueret til ukendelighed.
  Man elsker idag sin undulat, sin cykel, sin nabo.
  Hvad siger man mon så til kæresten for at undgå at denne føler sig sat i gruppe med fuglen i buret?

  • Den forklaring er god, meget god. Jeg kan iövrigt tilföje at journalister og politikere efter nogle dage alligevel begyndte at bruger ordet lögn om politikere, der snoede sig udenom. Og at juraen spiller ind tror jeg ogsaa.

   Gad vide om der er nogle kärester, der er blevet fornärmede over at faa at vide, at de er elskede 🙂 men hvis det kommer i samme aandedrag som “jeg elsker rödkaal” eller lignende, saa … uha!

 2. Spændende blog – jeg har læst det meste og det er klart med til at skærpe udtaleopmærksomheden.
  Når Lene Espersen har svaret på et spørgsmål som om et andet var stillet (tangenttransaktion kaldes det i Transaktionsanalyse) er det måske et spørgsmål om det hun sagde overhovedet var usandt og dermed løgn. Det var det vel i forhold til det spørgsmål, der blev stillet, men ikke nødvendigvis i forhold til det spørgsmål hun svarede på. Kommunikation er kompliceret.

 3. Tak for kommentar, Jørgen Carlsen, og undskyld den sene reaktion. Jeg havde egentlig ikke troet, at der kom reaktioner på denne weblog, og bruger den mest, når jeg har et eller andet sprogligt synspunkt, som jeg synes mangler i debatten om det danske sprog, som er lidt teknisk eller internationalt orienteret, som måske senere i en anden indpakning kunne vække til fornyet glæde og stolthed over fordelen ved sprogpleje.

  Jeg tror at Lene Espersen har holdt fast ved den fremstilling af forløbet, som du giver udtryk for, og jeg kan godt forstå begrebet tangenttransaktion kan være nyttigt i denne sammenhæng, nyttigt for den politiker, som ønsker at udlægge røgslør og som søger at undgå indblanding i beslutninger, som hun eller han føler er nødvendige. I denne sag kommer dertil, at problemet egentlig skyldes Lars Løkke Rasmussens beslutninger som indenrigs/sundhedsminister.

 4. Løgnen som begreb indebærer at der bagved et udtryk eller udtalelse ligger en ond vilje mod at oplyse om de faktiske forhold i en sag. Hvis der IKKE ligger ond vilje bag, kan man til en oplysning der direkte fejler ved forsøg på verifikation, betegne den som behæftet med fejl, unøjagtighed, mistolkning eller usandhed.

  At kalde en oplysning for løgn indebærer implicit at man til en vis grad fordømmer den, der fremkommer med de “betændte” oplysninger.

  Hvis man, som “pænt menneske”, ikke vil bruge udtrykket “løgn”, kan det også være for at give “den anklagede” mulighed for at retirere.

 5. Der rammer du meget præcist med andet og tredie afsnit; løgn er klart nok et ondsindet forsøg på at vildlede. Det er den onde vilje, som man har været forsigtig med at påpege, måske fordi det ofte skaber modvilje, måske fordi det udelukker tilbagetog.

  I de politiske sager gennem de senere år, hvor det har været på tale at bruge ordet “løgn”, fremgår det af journalisternes research, at der har været tale om bevidst vildledning, og jeg tror det er grunden til at nogle journalister idag er mere tilbøjelige alligevel at bruge ordene vildledning og løgn.

  I Espersen sagen får hendes tilhængere næsten ondt af hende fordi hun modigt gør det, som man opfatter er loyalt overfor regeringen: Forsvarer sin forgængers beslutninger. Igår kunne man høre Bertel Haarder forsvare “fejlen” i ministeriets forkerte håndtering af offentlighed i forvaltningen i samme sag (overpris for behandling på privathospitaler). Karakteristisk for Haarder er det at han gled af ved at fremhæve at _nu_ er alt lagt frem. Hans sans for politisk navigation igennem minefelter er fantastisk veludviklet. Tænk på hvor længe han overlevede som minister for flygtninge, indvandrere og integration, 27. nov. 2001 – 18. feb. 2005.

 6. Jeg burde tilføje, at Haarders indlæg også rummede argumenter for at overbetalingen ikke var nævneværdig stor og endda kunne begrundes med forskellige måder at opgøre offentlige hospitalers udgifter, m.a.o. der var en snert af realinformation, men alligevel kunne man høre på hans formuleringer, at han var irriteret over at skulle forsvare et område, som ligger før hans ansvarsperiode for området, og at han vidste, at fejlen var af en slags, der kan føre til alvorlig korruption – m.a.o. skinnede hans egen personlige holdning igennem til sidst på en positiv måde.

 7. Å tale usant er jo bare en eufemisme for å lyve, det betyr da nøyaktig det samme så vidt meg er bekjent.
  Løgn = å tale usant

  I Norge bruker vi løgn og lyve, har sjeldent hørt noen si “tale usant”, men folk er glade i bruke uttrykket “hvit løgn” om en løgn som ikke er så alvorlig


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s