Udlåneren udskiftes

Nogle danske låneord kommer fra fransk og den franske udtale slog igennem med kraftige modifikationer – Magaseng, sængtimeter, shofør, unik, – og pointe > poængte.

Nu kan flere danskere engelsk og opfatter mange af låneordene som engelske lån, og udtalen ændres derefter; fx. ændres udtalen af unik til junik og poængte til påint som svarer til det Engelske point – og det sidste lyder også lidt bedre, lidt mere dansk eller hvad?

Det kunne føre til overvejelser over koordination af de europæiske sprogs fonemer. For folk som synes det er umuligt vil jeg lave et lille tankeexperiment:

I Kina findes mange forskellige sprog og dialekter. Kinas sprogforskere og politikere arbejder på at hjælpe et af sprogene, formelt “mandarin”, til at blive dominerende. Engelsk har også en udbredt fortrinsstilling, men vistnok ikke på samme måde som i andre vestligt orienterede asiatiske lande.  Forestil dig at EU som Kina havde en stærk centralmagt, der ønskede at fremme forståelsen mellem forskellige grupper og landsdele. Løsningen er ikke at bruge esperanto, men at gribe fat i det største d.v.s. mest udbredte sprog, formal English (eller BBC English), og hjælpe alle andre sprogbrugere i den retning. Trods alt er der meget fælles europæisk gods, når man kommer ud over de første 5-600 grundlæggende ord og begreber i det engelske sprog.

Kan man de Latinske grundord, kommer man hurtigt meget langt på Engelsk.

Spansk eller italiensk ville muligvis være et bedre, rent sprog-teknisk, som valg af første sprog, men det er en anden diskussion.

 

Advertisements

2 comments

  1. I fredags, da stormen hærgede her på Midtlolland, overvejede jeg at bage lækager 😀
    I dag tænktes på at finde en paraply-organisation af en slags…


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s