Flertal af fremmedord

Det var tidligere almindeligt at udtale traktorer og doktorer med tryk på anden stavelse. Der skal nok have været en og anden, som udtalte det med tryk på første, men det, som man kaldte tydelig tale og opefter skulle kunne den regel at latinske låneord som doktor, traktor, motor, der endte på ‘-or’ i ental, skulle have tryk på ‘-or’ i ubestemt flertal, på ‘-or’ i ‘-orer’, og også i bestemt flertal, doktorerne, traktorerne, administratorerne, donorerne.

Det ser ud til at den opfattelse af ordene er forsvundet, men det giver de unge, utrænede talere et problem: De kan ikke udtale bestemt flertal af fx. “doktorerne”.

At talen derved reduceres ville ikke være et problem, hvis Danmark var mere bevidst om at fremhæve de gode talere, men en modtager af sprogprisen, som fx. Karen Secher eller Jette Beckmann (uden sammenligning iøvrigt) bliver ikke fremhævet i medierne eller brugt til promovering af bedre sprog – så vidt jeg ved heller ikke i skolerne, de har jo travlt med i det hele taget at få undervisningen til at fungere.

Måske skulle man ændre bøjningen: Doktor, flere dokter, alle dokterne? Men det ville stadig være en ændring, som vil genere en stor del af de dansktalende. Skulle man ikke hellere lave kampagner for smuk udtale? Sådan som nordmennene fx. har det?

Fordelene ved et veldefineret sprog er at alle forstår hinanden uden forstyrrende fejlhøringer.

Advertisements

One comment

  1. Vi har den samme problemstillingen på norsk, men kun med lærde/akademiske ord. Altså, det heter alltid TRAKtorene, men riktig flertallsbøying av ordene rektor, lektor, faktor og administrator er rekTORene, lekTORene, fakTORene og administraTORene. Dette gjelder iallefall for Oslodialekten, men jeg har hørt mange fra andre steder i landet som sier f.eks. FAKtorene

    Og kampanjer for fin uttale har jeg aldri sett noe av i Norge. Tvert i mot har vi ingen standarduttale, så alle dialekter er like mye verdt og alle brukes i NRK (vår rikskanal) osv. Så der vil jeg gjerne se en referanse. 😉


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s