Vokalforskydninger

Inden jeg begynder på efterårets brok over udtale og sprogforandringer, vil jeg lige gøre opmærksom på flg.:

For blot 30 år siden mente man at det var omsonst at prøve at ændre danskernes rygevaner. En bølge af modvilie mod tobak, gode lægers anbefalinger og meget andet har alligevel kunnet vende trenden, så rygning i dag anses for uheldigt.

På samme måde vil sproge kunne forbedres gradvist: Først nogle rollemodeller, som taler tydeligt uden at lyde krukkede eller over-pertentlige, dernæst kan man forestille sig at leg med lyde bliver populært, gennem sang, digte, morsomme revu’er m.v. og som et sidste skridt ville interessen for det talte sprogs nuancer blomstre op på kurser og i skolernes øvelser med foredrag, skuespil m.v.

Selv om man normalt staver uden alvorlige fejl, kan der opstå fejlskrivninger som følge af at tankerne er på et andet ord, eller bare på et bogstav længere fremme i sætningen.

I nedenstående exempel tror jeg nu at det er en daglig udtale af “pakke” med et lukket Københavnsk ‘a’, der rimer på “kar”, “har”, “ta’r” etc. – derfor “mad-parke”:

Stod her til morgen og vidste simpelthen ikke lige hvad jeg skulle have med i madparken …

Jeg kan tilføje at denne madskribent foreslår en ris-salat med spinat, æble, pærer, agurk, cashew nødder og kyllingebryst i tern. Uhmmm …

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s