Bøjning

… han skal klare sig uden og skal optage flere lån.

(Pengerådgiver i en udsendelse, DR1 Penge)

Advertisements

6 comments

 1. Selv om Jørgen Lund, vor encyklopædiredaktør o.m.a, påstår, at folk, der siger “uden og skal optage” i virkeligheden siger “uden å optage”, og at det er helt ok, synes jeg det er noget forvrøvlet sludder, eftersom det “å” ikke optræder som et begreb , endsige et ord optaget i Retskrivningsordbogen.
  Og så gælds (!) det ikke.

 2. Nu blev jeg fanget af en af mine yndlingsaversioner (Aversi er en lille landsby nær Haslev, min kone er fra de kanter!), det der og, udtalt: å. Jeg glemte derfor at kommentere bøjningen, eller rettere: manglen på samme: skal til skulle.
  Men pengerådgiveren er jo nok også bare matematikere. De tror også, at matematik er en videnskab, og så er det jo bare en kommunikationsform inden for et afgrænset område.

  • Når man har “forbindelse” med en langhåret fra Aversi, så må man da have nogle yndlingsaversioner 😉

   Jeg kan godt huske at Jørn Lund forsvarede at Århusianere og Lene Espersen gerne må sige “å ska” i stedet for “at skulle” og sammenlignede det med andre glidninger. Andre forsvarer den slags afvigelser med at “ingenting er forkert” og at vi ikke må se ned på folk blot fordi de taler et andet “sociolekt”. Samme diskurs findes indenfor Engelsk, hvor etniske minoriteter har dannet sprogafvigelser. Min holdning er i retning af det du siger.

   Jeg mener at sproget får større udtrykskraft, hvis man følger konventioner og bruger grammatikken som meningsbærer. Jeg er ikke super-stærk i grammatiske funktioner – har glemt en del af det, jeg kunne engang (Tysk og Latin).

   Jeg har blandt andet noteret mig, at alle US-presidenter har kunnet tale et smukt og velklingende Engelsk, både med manuskript og – vigtigere – uden. Obama er ingen undtagelse. Den spinkle fyr (som han selv kalder sig) har virkelig klang på stemmen og styr på grammatikken.

 3. Er det ikke blot udtryk for at en person i TV snakker som han snakker der hvor han kommer fra, som AagePK skrev under sidste indlæg. Det er OK folk gør det, men ikke at speakerne taler så hurtigt at de “tilkender” Contador karantæne og ikke idømmer ham det.

  • Jo, det er det nemlig; nu var det ikke en speaker, men en veluddannet rådgiver, som skulle forklare folk, hvordan de undgik en stor studiegæld, og han havde tid nok til at tænke sig om, når han skulle sige noget, så det er åbenbart en taleform, som penge-rådgiveren ikke kan høre noget galt i. Men hvis han vil trænge ind, når han taler med studerende, der skal ændre liv og lånevaner, så skal han jo prøve at tale et sprog, som når ud over rampen – et sprog, hvor man ikke uvilkårligt tænker “han er bare en medløber”.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s