Sammensætninger efter udenlandsk mønster

Redefinere medicinens opgaver, siger han.
Det er en direkte oversættelse fra Engelsk: to redefine.

Er det lettere at forstå “om-definere”?

Samme gælder:

redirect -> redirigere -> omdirigere.

Advertisements

4 comments

  • Jeg har brugt begge former i IT-kurser om programmering af IT-systemer.

   Min fornemmelse er, at der er rigeligt med fremmed-sprogs-afledte udtryk i IT-fagsproget og at det derfor giver “bonus” – forståelsesmæssig lettelse – hvis instruktøren (læreren/mig) tænker over, hvor der findes præcise, anvendelige danske ord fra hverdagssprog.

   Jeg tænkte over det første (redefine, redefinere) fordi det lød som en sproganvendelse, der skulle være imponerende, fremmedgørende, ligesom fuglenes oppustede fjer. Når læger skal forklare om liv og død, bliver de ofte nødt til inde i sig selv at skabe en afstand mellem “det rigtige jeg” og læge-behandler-jeg’et. Det er vel en slags klient-gørelse, men hvis den slår igennem overfor medierne, så skaber han en situation, hvor kritisk iagttagelse vil opfatte at han er utroværdig, sat på spidsen.

   Man kan endnu nogle uger downloade morgenradio-fladen, men jeg havde ikke tænkt mig at gå så meget op i den lille ting her – det er mærkeligt som emnet får flere og flere facetter for mig, når jeg begynder at beskrive, hvad det er der (formentlig) sker i talerens bevidsthed, og hvordan sproget virker. 🙂

 1. Hvordan finerer man en rede? Bliver det ikke bare en rede-lighed?
  Men alt går jo tilbage til latinen, i dag skal vi bare omdirigeres via (!) engelsk, for 200 år siden var det via fransk. Bare se til modefolk, der i dag bruger accessories, hvor jeg stadig siger accessoires. Fordi ordet ikke bruges i forbindelse med mode i min gamle Oxford Dictionary.

 2. AagePK, da jeg læste den kommentar kom jeg til at tænkte at jeg har hørt folk udtale “access” som “assess”, og undrede mig, men det er selvfølgelig en Fransk fejltagelse 🙂


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s