Offeret har ofret

Elisioner, udeladelser, er almindelige i alle sprog. Selv i Tysk er der noget der hedder daglig (ud)tale.

Sikken en fordom jeg herved afslører vedrørende Tysk – eller: respekt fordi højtysk er et vedtaget ideal for et tværregionalt forståeligt sprog, noget vi mangler i København – øh, Danmark.

Nå men altså. Videre!

Ville du kunne få dig selv til at skrive “ofret” om substantivet “offer” i bestemt form, ental? “Ofret har ofret”?

Ofre som verbum bliver brugt om at kaste op.

Advertisements

10 comments

 1. Nej, og jeg kunne heller ikke få mig til at skrive “sys”, når det nu hedder “syes”, lige som “hesten skoes”, “haren flåes”, “dansen trædes” og “farsen blandes”.
  Der er jo forskel på, om hesten skoses eller skoes, ikke?

 2. Men ikke desto mindre skriver folk gladeligt omgås, sås.

  Himmel, himmelen er min foretrukne stavemåde, men nogen skriver himmel, himlen. Til Himlene rækker din Mis-kundhed etc.

  Da er det jeg spørger mig selv, er det her, jeg kan se den mekanisme, som Romerne modarbejdede ved at lave et høj-romersk, intellektuelt markeret Latin?

  Den tendens, som Tyskerne og Englænderne modarbejder ved at holde konservative stavemåder op som det generelle og talesprogets elisioner som det morsomme, det fixe, lokale sociolekt?

  Det er ikke bare en variant af gammelmands-irritation over sproget. Japanerne havde vundet WWII hvis de havde talt et mere praktisk sprog siges det. Kineserne arbejder på standardiseret forbedring af sproget. Danskerne brokker sig over at man ikke kan forske i IT med Dansk Sprog, altså at Dansk “mister domæner”.

  Men er man villig til at betale prisen for at skabe de nye domæner? Skabe den viden, som er karakteristisk for et sprog, som ikke mister domæner?

  Prisen er forskning, undervisning, engagement i verdens vigtigste emner: Økonomi i internationalt perspektiv (i modsætning til betalingsring) og teknik på højt niveau (med experimenter i folkeskole, gymnasium og universitet).

 3. Japanerne nåede jo ret langt ved at sige til soldaterne: “Se til aberne: hvad de spiser, tåler I også!” Det sparede på indkøb og logistik i øvrigt. Hvor Englænderne måtte have op mod ti, gentager:10! menuer klar, 3 gange om dagen, til deres engelske, indiske, muslimske, jødiske, afrikanske soldater, og så til befalingsmændene. Hertil 9 lokummer, ifølge min farbror, der var med the Buffs i Nordafrika, Italien: Anzio og Trieste, og Mellemøsten, da det spidsede til i ’47.:”For hvide officerer, hvide Non-commissioned, hvide menige, farvede Officerer, farvede Non-commissioned, farvede soldater, sorte Officerer, sorte Non-commissioned, og sorte soldater!”

 4. Det lyder vanskeligt! Jeg tror iøvrigt at jeg har hørt noget om at Englænderne arrangerede sig meget langsomt og besværligt, men har svært ved at tro, at det gjaldt under krigslignende forhold.

  Der var en histo-doku om Pearl Harbor og WWII hvor de fortalte at ét af de sænkede hangar-skibe i Pearl Harbor kunne reddes, og at skibshåndværkere reparerede og svejsede på livet løs og var mirakuløst færdige på 24 timer med noget, der ellers ville have varet uger.

  På samme måde ser vi for tiden på DR-K eller DR2, at Londonerne var uforberedte på Blitzen (September 1941) men at de reagerede fornuftigt og meget hurtigt – byggede sprøjter og pansrede brandbiler m.v.

  Jeg synes det er ufatteligt, at tyskerne smed bomber over London. Tænk at de ikke gjorde mytteri.

 5. Altså, tyskerne og englænderne har jo egentligt været lige gode om det: allerede i Første Verdenskrig, (for slet ikke at snakke om bombardementet af København og Sønderborg) oplevede londonerne at blive bombet af Zeppelinere, hvorefter bl.a. Tønder måtte finde sig i at blive den første by, der blev bombet af fly fra hangarskibe, den 19 Juli 1918: der var en stor luftskibs-havn, eller hvad det hedder, lige nord for byen: der er et museum nu.
  Esbjerg blev bombet af en engelsk Wellington den 4. September 1939, altså før vi blev besat. Jeg har altid udlagt det som at Churchill dermed ville vise, hvad han var i stand til, for derved at fremprovokere besættelsen af Danmark, lige som den engelske besættelse af Narvik var maddingen for at få Hitler på krogen med besættelsen af Norge. Men det viser sig, at besætningen havde “taget fejl”. På dette tidspunkt havde de allerede bombet i MönchenGladbach og Brunsbüttel. Og først, da englænderne havde bombet Berlin, kom blitzen.
  Så tyske piloter var præparerede, også via Guernica, de polske byer og flygtningene på de franske veje. Mytteri? De første kz-lejre var indrettet på at intimidere den tyske befolkning, og de virkede. Det var først langt senere, man hørte om mytterister.

 6. Jeg tror du står lidt alene med det syn, at Tyskere og Englændere har været lige gode om det. Jeg er bekendt med at der under WWI var uhyrligheder bl.a. med giftgas, af en størrelsesorden, som ikke svarer til det vi hører i dag i de korte versioner. Der må have været uhyggeligt mange menneskelige tragedier.

  I en bog, som jeg har lånt på DR’s bibliotek, står der at de officielle tabstal for WWI ikke er offentliggjort, og at de er større end man bryder sig om at fortælle. Bogen fremlægger detaillerede informationer.

  Jeg er derfor ikke skeptisk overfor ikke-mainstream oplysninger (i dit indlæg såvel som andre steder).

  Det er meget interessant og helt nyt for mig, at Esbjerg blev bombarderet 4. September 1939. Jeg kan godt se rimeligheden i din udlægning, og jeg ved også at der er forskellige vurderinger af Churchill’s opførsel, – bombardementer af MönchenGladbach og Brunsbüttel? Den normale (mainstream) historie er, at først henimod slutningen af Battle of Britain fik England held med en bombe-expedition, i anden omgang vistnok over Berlin, eller i nærheden, men med uhyrlige tab, en begivenhed med ringe strategisk betydning med med stor betydning for befolkningens optimisme.

  Men 1939 kan jeg ikke finde. Jeg ved godt, at man ikke skal stole mere på Wikipedia end på Extrabladet, men så’n er livet jo for det meste. Man skal se efter tegn på troværdighed.

  http://www.epibreren.com/ww2/raf/61_squadron.html
  In World War 2 No. 61 Squadron flew with No. 5 Group, Bomber Command, and took part in many notable operations including: the first bombing raid on a German land target (Hornum, 19/20th March 1940), the first big bombing raid on the German mainland (Monchengladbach, 11/12th May 1940), the first bombing raid on Berlin (25/26th August 1940), the epic attacks on Le Creusot and Peenemunde (17th October 1942 and 17/18th August 1943, respectively), the successive drainings of the Dortmund-Ems and Mitteland Canals (late 1944), and the attack on Wesel just before the crossing of the Rhine (23rd/24th March 1945).

 7. Det er interessant at grave i. Der er åbenbart andre end dig, AagePK, som har hørt at Englænderne var de første til at bombe civile – men hende her, Elena, kan ikke finde dokumentation for det:

  http://www.stormfront.org/forum/t228791/

  Oh, my.

  While passionately discussing the dysgenic effects of war on Europeans with an unawakened new gentleman acquaintance, I said that the British were the first to bomb German civilians.

  Now that I’ve checked some sites for a citation, I did *not* find what I was looking for.

  Do any of the well-educated persons here know of a citation I can cite?

  Or (unhappy to contemplate), is no proof easily available?

  Blessed Be the Truth-Tellers,
  Elena

  —-oooOOOooo—-

  Hertil svarer “Skyline”:

  Well if im correct the german blitz on london started with a attack on the eastend port area in London.
  Wich was shortly folowed by the RAF bombarding a suburb in Berlin.
  killing about 3000 civialians.

  Og en forarget Trojan11 skriver:

  What exactly are you asking? The Germans bombed Warsaw long before the phoney war stopped being phoney. So if you are looking to see who dropped bombs on civilians first, its going to be the Germans.

  I stedet kunne Trojan11 bare have skrevet Guernica 1936.

  Nej, jeg tror ikke at den forfærdelige krig var “lige mod lige”.

  Men det, som fremhæves i den tidligere omtalte bog om tabstal og krigsførelse WW – WWII er, at De Allierede var vældigt interesserede i ihjelslåningsmetoder i Tyskland og Japan og fortsatte – nej, det må jeg lige slå op ved lejlighed, jeg skal have læst korrektur mv. på artikler om fredelig programmering 🙂

 8. Nu startede jeg jo med at henvise til Københavns bombardement for englændernes vedkommende, og Sønderborg for tyskernes, for at vise, at ingen af de to har haft skrupler før. Og det er ikke blevet bedre med årene: i 1924 blev oprørske stammer i Mesopotamien bombet af RAF med både bomber og gas, udfra italieneren Giulio Douhets teorier om Strategisk bombning. En ung Arthur Harris deltog, og skriver:”Nu véd arabere og kurder, hvad en halv times bombning kan gøre ved en landsby.” Hugh Trenchard, Air Marshall, udviklede herefter Trenchard-doktrinen, der ligger til grund for Churchills Area Bombing Directive i 1942. Jeg vil også lige henvise til wikipedias opslag: Churchill’s advocacy of chemical strike against German cities, derefter Operation Vegetarian, og sidst Gruinard Island. Alt engelsk wiki: der er masser af henvisning til kildemateriale.
  Husk også lige på: langt det meste engelske krigsmateriel, både Spitfire, men også jetjagere som Gloster Pioneer, brandbomber, luftminer og planer for deres anvendelse forelå INDEN 1940. Se Areal Warfare, wiki
  Mht :Bomber over Esbjerg: hvis man søger via google får man dels bogen af Ove Lund med samme titel, og henvisning til http://www.mitfanoe.dk , hvor der er billeder. Se under Fanø underBesættelsen. Under 24..dk/group kommer man til folk, der har oplevet bombningen, og kendte den dræbte kvinde. Nationalmuseet har også materiale.
  Når jeg skriver, at tyskerne og englænderne er lige gode om det, er det udelukkende mht bombardementerne. Det er rigtigt, at man fra engelsk side holdt tilbage i starten, så længe det lod sig gøre. Men man havde ingen betænkeligheder: tyskerne, som jo ikke oplevede krigen på egen krop i første verdenskrig, da de overgav sig, inden fjenden nåede grænserne, måtte én gang for alle lære lektien, lader til at være Churchills løsen, og jeg giver ham ret: indtil nu var det kun gået ud over soldaterne, medens alle lande uden om Tyskland havde været hårdt ramte af krigshandlinger og krigsforbrydelser.

 9. Jeg synes også du burde læse opslaget om Frederick Lindemann, Lord Cherwell, i engels wiki: hans til dels tyske baggrund og studieophold fik ham til at opforde Churchill til at lære tyskerne, hvad det ville sige at være i krig. Samtidigt vil jeg lige henvise til bogen “Meines Vaters Land” af Wibke Bruuns, den er udkommet på dansk “Mit fædrene land”: hun underbygger min opfattelse: det var nødvendigt at tyskerne følte krigen på egen krop. De var ved at føle sig udødelige og hævet over alle andre.
  Wibke taler et meget smukt dansk, for øvrigt.

 10. Jeg er med – jeg kendte lidt til Englands adfærd i Mellemøsten og lidt til experimenter med højhastighedsfly i 30’erne; men som du kan se ved yderligere opslag fandtes der ikke en færdig Spitfire inden 1940, jo måske én. Hurricane var af træ og lærred, og var ikke så stærk og manøvredygtig. Tyskernes Messerschmidt’ere fik efterhånden lavet noget, der var hurtigere og bedre, men takket være andre omstændigheder kom det ikke Adolf Hitlers Kampf til gode.

  Jeg lover at læse nogle flere opslag (i morgen eller senere).

  I nutid minder de historier os om, at vi skal skrive mere præcist om krigs-administrationens kunst, herunder som du siger bombning (beskydning m.v.) af civile mål, civil-terror og andre ting, som krigsledelserne underviser officererne i også i fredstid.

  Det er meget flotte, rettere informative, billeder og kort der er på
  http://www.mitfanoe.dk/Fanoe%20historie/besaettelsen/batterierne.htm


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s